Rijeka: Ministarstvo pomorstva će s 5,6 milijuna kuna sufinancirati četiri projekta lučke infrastrukture

Uoči potpisivanja sporazuma, ministar i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina razgovarali su o projektima u toj županiji, a kako je nakon sastanka izjavio Butković, razgovarali su i o nastavku autoceste prema Žutoj lokvi i o Istarskom ipsilonu.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je u Rijeci s ravnateljima nadležnih županijskih lučkih uprava s područja Primorsko-goranske županije potpisao sporazume o sufinanciranju četiri projekata izgradnje lučke infrastrukture, ukupne vrijednosti 5,6 milijuna kuna.

Ministarstvo će tako s dva milijuna kuna sufinancirati projekt dogradnje operativnog mola i trajektne rampe u luci Susak, s 1,5 milijuna kuna projekt dogradnje i rekonstrukcije luke Njivice, s 1,1 milijun kuna projekt sanacije obale, tj. pristupne ceste za potrebe izgradnje novog dijela luke Mošćenička Draga, a s milijun kuna projekt uklapanja u prostor dijelom izvedene komunalne luke Podvorska (Crikvenica).

Butković je tom prigodom najavio i da će uskoro biti potpisan i ugovor za proširenje luke Stinica, u Ličko-senjskoj županiji, vrijedan 3,5 milijuna kuna. U proračunu za ovu godinu je za takve projekte predviđeno 37 milijuna kuna, kazao je ministar, napominjući da će se založiti da iduće godine taj iznos bude veći.

Istaknuo je i kako je u izradi nacionalna strategija županijskih luka, koja bi trebala biti gotova do kraja studenoga. To će, kaže, omogućiti da se slični projekti kandidiraju na fondove EU.

Uoči potpisivanja sporazuma, ministar i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina razgovarali su o projektima u toj županiji, a kako je nakon sastanka izjavio Butković, razgovarali su i o nastavku autoceste prema Žutoj lokvi i o Istarskom ipsilonu.

Na upit o prodaji državnog udjela u Luci Rijeka, Butković je rekao da o tome nije odlučeno, da je Vlada donijela odluku da se neke tvrtke uklone s popisa strateških tvrtki te da smatra da će to omogućiti da se u nekim tvrtkama lakše odaberu uprave.

Butković osobno smatra da ni Jadrolinija niti ACI sada nikako nisu za prodaju te kaže da se o Luci nije ni razgovaralo.

Dodaje i kako Croatia Airlines u posljednje tri godine ima dobit, ali i kako smatra da bilo kakav snažniji razvoj nacionalnog zračnog prijevoznika nije moguć bez strateškog partnera.

Na pitanje o smjenama ravnatelja državnih lučkih uprava, Butković je odgovorio da se analizira rad svih ravnatelja, s njima su upostavljeni kontakti i osnovana su nova upravna vijeća. Većini ravnatelja uskoro istječe mandat pa će biti raspisani natječaji i donijete odluke, rekao je.

Na novinarski upit o radovima na riječkoj obilaznici koji usporavaju promet i uzrokuju kolone, ministar je odgovorio kako su radovi kasno počeli, kako Hrvatske ceste nisu bile mogle riješiti problem deponiranja građevinskog otpada te da se izvođač, tvrtka Viadukt, “ipak malo uozbiljio“. Radovi bi trebali biti završeni do 15. lipnja, najavio je Butković i sve zamolio za strpljenje.

Govoreći o projektu Pelješkog mosta, ministar je rekao kako treba proći složen postupak te očekuje da će u lipnju projekt biti dostavljen Europskoj komisiji, a odgovor prispjeti do kraja godine.

Najavio je da će u lipnju biti raspisan i natječaj za izvođača radova te da bi, ako ne bude žalbi, izvođač moga biti odabran također do kraja godine.

Izgradnja Pelješkog mosta obuhvatit će tri faze – most, pristupne seste i obilaznicu Stona, a ukupna vrijednost projekta je 380 milijuna eura, rekao je Butković dodajući kako će se u omjeru financiranja nastojati smanjiti dio koji mora osigurati država.